Downloads

Alle documenten die je hier vindt, kun je gratis downloaden en verspreiden. Er rust wel een Creative Commons-vloek op: je moet vermelden dat de documenten van ‘Fran Bambust’ komen, anders komt de geest van mijn grootvader achter je aan met de riek!
Alle downloads zijn pdf’s, tenzij anders aangegeven.

7E Banner 2018

Deze werkbanner, een grote checklist, is 347 x 88 cm groot.

  • de 4P’s hebben een vertaling gekregen;
  • de vier kolommen zijn duidelijker afgelijnd zodat het helderder wordt dat er een communicatieluik vóór het gedrag is (Richten), een luik tijdens (de twee O’s: Ontlokken en Ondervinden) en een luik nadien (Fixeren);
  • elk vak van de matrix kreeg werkwoorden mee.

Denk bij elk werkwoord, zowel als kolomtitel of als cel-opschrift, steeds zowel aan bewuste én onbewuste varianten. Ontlokken, bijvoorbeeld, kun je door expliciet naar het gewenste gedrag te informeren, maar ook door een associatief beeld voor dat gedrag feller of groter te zetten dan dat van de concurrerende gedragingen.

download

7E Template-boek

Een verzameling templates in A3-formaat. De templates volgen de structuur van de 7E-banner.

De templates volgen grotendeels de structuur van de 7E Banner versie 2018. De pagina’s 2 en 3 vormen hierbij 1 geheel. Recto-verso afgeprint en vakkundig aaneen gekleefd geeft het best wel een fraai voorkomen.

De verzameling wijkt vooral naar vormgeving af van de banner, en voegt er ook nog een pagina aan toe die kan helpen om een eerste opzet voor een experiment uit te schrijven.

> Download

7E Toolbox 2016

De voorloper van het templateboek en de banners. Een verzameling templates in A4-formaat.

Deze toolbox sluit nauw aan bij het 7E-boek en volgt de daarin beschreven 12E-methodiek van Envision en Explore over de 7E-Design tot Envelop en Evaluate. Voor elke stap zijn een of meerdere templates te vinden. De structuur is losser dan die van de banners of het Template-boek. Wie het gebruikt, kiest dan doorgaans ook een of meerdere pagina’s eerder dan het hele pakket af te drukken.

> Download

Origins

Het originele 7E-artikel waarmee het allemaal begon. Dit artikel schreef ik in de zomer van 2009. Het artikel verscheen in oktober van dat jaar in het boekje Designing Change, waarin ook bijdragen van Rudy Dhont, Ann Jacques, Peter Tom Jones, Vicky De Meyere en Hilde Walravens waren opgenomen.

Het heette toen ook nog geen 7E-model. Die naam kreeg het pas later door gebruikers, hoewel ik het ook op pagina 82 ook wel zo omschreef. Oorspronkelijk spraken we over het Change Designers Werkkader. Onder die naam werd het dan ook gedeponeerd in datzelfde jaar.

Achteraan stond een uitnodiging: Als iemand ons kan helpen om het te verbeteren, graag. Als iemand zin heeft om er gebruik van te maken, ook graag.
Heel wat mensen zijn toen gelukkig op die uitnodiging ingegaan, met de grote evolutie van het model als gevolg. Dank je wel, allemaal. En de uitnodiging staat nog steeds!

> Download