medimax 99
Tekeningen van Geert Verscheure voor het nieuw kinderboekje Medimax.
Er wordt niet altijd om grootse strategieën gevraagd. Soms, zoals hier, bestelt iemand een kinderboek. Van In bouwt al jaren haar taalmethode op kinderliteratuur. Thema’s worden aan boekjes gekoppeld en uit die boekjes verschijnen in hun leerboeken dan uittreksels. Wie zin krijgt om die boekjes vervolgens helemaal te lezen, haast zich naar de boekhandel of de bib. Heerlijk plan…
…alleen zit de boekenwereld niet mee. Op enkele klassiekers na verdwijnen de meeste kinderboeken heel snel weer uit de handel. Probeer maar eens een kopie van mijn Plafondmeisje in een willekeurige boekhandel te vinden.
Toch wil Van In haar plan niet loslaten, en daarom brengt ze nu eigen boekendozen uit, die bij de leerboeken horen. En alle boekjes uit die dozen zijn op maat besteld. Als bijkomend voordeel kan Van In de auteurs bovendien vragen om een verhaal te schrijven dat aanleunt bij het thema van het bewuste hoofdstuk. En zo kreeg ik de vraag om een boekje te schrijven bij het thema ‘Handleiding’.
Handleiding voor dit boek

Hoera! Je bent hier al. Knap, hoor.
Zomaar zonder hulp? Of heb je stiekem gespiekt bij je buur? Niet simpel, he, zo’n boek openen. Hopelijk deed het geen pijn!
Om je te helpen, heb ik een handleiding gemaakt voor je. Zo lees je dit boek:
1. Leg het boek voor je op een tafel.
Als je geen tafel hebt, kun je het ook op een stoel leggen, op je schoot of op het hoofd van je kleinste vriendin. Dat doet Isabelle ook altijd bij mij.
2. Leg het plat neer. Daarmee bedoel ik: als je het met een lichte tik omver kunt duwen, lag het niet plat.
3. Ga zo zitten dat je neus naar het midden van het boek wijst. Je wijsneus, dus.
4. Richt de gladde zijkant naar links.
Als er links allemaal kleine ribbeltjes zijn die je makkelijk uit elkaar kunt halen, ligt het verkeerd. Draai het boek dan een kwartslag naar rechts en voel opnieuw. Als het nog niet glad aanvoelt, draai het dan opnieuw een kwartslag. Blijf dat doen tot het gladste stuk links ligt.
5. Leg het boek niet te ver. Anders heb je een verrekijker nodig om de letters te lezen. Of een OptiMaxTM.
6. Leg het ook niet te dicht. Anders kijk je er overheen, tenzij je je nek breekt. Maar dan heb je een MediMaxTM nodig. Lastig allemaal.
7. Grijp de rechterkant van het bovenste vel van het boek met je linkerduim en je linkerwijsvinger.
8. Je merkt dat het vel een beetje meegeeft. Hou het vast en beweeg je linkerhand in een boogje naar links, over het boek heen. Zorg ervoor dat het vel aan de linkerkant blijft vastzitten. Als het met een schor geluid loskomt van de andere vellen, beweeg je te ruw. Foei.
9. Je boek ziet er nu heel anders uit. Het is opeens twee keer zo breed geworden en stukken bleker. Goed bezig!
10. Lees alle lettertjes. Begin bovenaan links. Volg de letters op die regel naar rechts.
Staan er geen letters meer staan op die regel? Ga dan verder met de regel daaronder. Begin ook daar links. Ga zo verder tot je alle regels op dat vel gelezen hebt en breng je ogen dan met een sprongetje naar de rechterhelft. Begin ook daar bovenaan links op de eerste regel en ploeter je vervolgens een weg naar beneden.
11. Als je daarmee klaar bent, kun je het volgende vel rechts vast nemen en ombuigen.
12. En zo ga je door. Tot er geen vellen meer zijn. Als het boek plots weer half zo breed is, ben je klaar.
Pff, handleidingen. Dat was echt niks voor mij. Ik begon er liever meteen aan. Ook al lachen ze je dan uit zoals die vrijdagmiddag. Maar toen was ik nog geen ElinMaxTM. Toen was ik nog gewoon Elin.

(voorwoord bij Kijkop/Medimax (werktitels))

Vlaamse overheid
Uitgeverij VAN IN
Caroline Vanderhaegen
Nijverheidsstraat 92/5 –
BE-2160 WOMMELGEM
tel +32 3 432 95 48
caroline@katalpa-projecten.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.