2015Factotum zijn is rijkelijk genieten, maar het is ook knap lastig om je in de markt te zetten. Geen kat weet immers wat ‘factotum’ betekent. Het staat in de Van Dale, maar wie leest dat ding nog? Dat ik liefst vanalles doe, ontgaat sommigen dan ook. Voor sommigen ben een gedragsdeskundige, voor anderen een jeugdauteur, voor journalisten blijk ik een trans op afroep en voor nog anderen een ‘zelfverklaarde communicatiedeskundige’. Dat laatste klopt niet helemaal. Ik heb mezelf niet zo verklaard, maar ik erken wel dat geen enkele officiële instantie me die titel heeft gegeven terwijl ik wel al meer dan 25 jaar met communicatie bezig ben.

Sneeuwwitje en de 7 E’s

Toen ik met Ovum Perplexicorum begon, wou ik het wat eenduidig houden. Ik was “Madam 7E”. Het 7E-model, dat furore aan het maken was, kwam ooit uit mijn koker en dus zou ik wel gek zijn als ik er niet mee aan de slag ging. Ik schreef mijn ideeën uit in een boek en mocht vorig jaar het Vlaamse land rond trekken om de blijde gedragsboodschap te verkondigen.
Meer nog, ik mocht ook het vaardige 7E-team bijspringen bij projecten, zoals de Bevolkingsonderzoeken tegen kanker of Energiezuinig Gent. Het Europees Sociaal Fonds was bovendien zo erkentelijk om het model mee voor te stellen aan nieuwe projectleiders, waardoor ik nu ook steentjes mag bijdragen aan bijzondere maatschappelijke projecten. Het model dat ik had gemaakt als houvast voor mezelf – om iets zelfzekerder social marketingcampagnes uit te tekenen – heeft me opgetild tot experte in nudging en behavioral science. Ik voel me bijzonder vereerd. Het boek is slimmer dan de mens, denk ik vaak, wanneer ik een workshop of een lezing over het onderwerp voorbereid. Oh ja, ik ken het terrein wel, maar een orakel ben ik helemaal niet. Soms vermoed ik dat dat van me verwacht wordt, wat me behoorlijk verlamt. Niemand kent dit terrein ten volle, denk ik, omdat het zo oneindig complex en veranderlijk is.

Informatie in de mixer

Een aantal klanten keken het voorbije jaar gelukkig ook door de 7E’s heen. Als ik zoveel informatie in een bruikbaar model kon gieten, kon ik dat dan ook voor hen? Zo mocht ik voor Levuur – en hun klanten – een stadscommunicatieplan en een visionair diversiteitsplan uitschrijven. Voor het BVIC mocht ik, samen met Herman Verbruggen, een congres beteugelen over communicatie en emotie, voor een financiële onderneming dacht ik mee over hun online communicatie en her en der mocht ik het voorbije jaar wel een andere kijk op bekende thema’s geven. Nu eens op mobiliteit, een andere keer op ecologie of diversiteit en dan weer op preventie. En dat herschikken van informatie, die andere kijk, werd wel gewaardeerd, zo bleek. Het gaf hen een boost om de vertrouwde paden te verlaten en eens een andere insteek te proberen.
Soms schreef ik teksten, columns, toespraken en opiniestukken voor anderen, soms stond ik op het podium en soms werkte ik achter de schermen aan sche
ma’s en drukklare documenten. Soms was ik de grafica die een rapport, een kalender of een overzicht opmaakte en soms was ik de animatrice die het scenario en het storyboard uittekende en vervolgens ook de animatie uitwerkte en sonoriseerde.

Mijn TIC

Ben ik nu een communicatiedeskundige, een ontwerpster, een schrijfster, een spreekster, een informatiearchitecte, een nudger of een artieste, zoals sommigen zeiden? Ik stond immers ook op het podium met Marcel Vanthilt, vertelde sprookjes in het Citadelpark van Gent, signeerde jeugdboeken op de boekenbeurs en regisseerde de Sparkle-awardshow. Alles een beetje, vermoed ik?

Ik ben een factotum, een eitje waar vanalles kan inzitten, een Kinder Surprise, een Gender Surprise, maar dan liefst met eentje naar mijn TIC: met een technologische, een inhoudelijke en/of een creatieve uitdaging. Een ei dat verwonderd doet staan. Ovum Perplexicorum.
Zacht gekookt.
Uiteraard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.